Gibson Brands Forums: Synapse transcale and tunings and strings - Gibson Brands Forums

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Synapse transcale and tunings and strings strings synapse tunings

#1 User is offline   lolo_guitar 

  • Advanced Member
  • Group: Banned
  • Posts: 394
  • Joined: 10-February 12

Posted 09 June 2016 - 04:17 AM

hi

have you tried to tune your synapse in E? without the capo
is it a good solution ?

which strings must we use? ELIXIr, barytone Steinberger or classic Steinberger strings ?

transcale model ?
0

#2 User is offline   NickAr 

  • Newbie
  • Group: All Access
  • Posts: 2
  • Joined: 22-February 18

Posted 23 February 2018 - 01:44 PM

View Postlolo_guitar, on 09 June 2016 - 04:17 AM, said:

hi

have you tried to tune your synapse in E? without the capo
is it a good solution ?

which strings must we use? ELIXIr, barytone Steinberger or classic Steinberger strings ?

transcale model ?


Hi,
I bought mine last month, it comes with 010 string gauge and it was very soft to play. I tunned it to E standard and it was fine too (I used to play a strato with 010 standard gauge).
I change the string gauge to 013 with A standard tunning, but I dont like it anymore... The strings are DŽAddario 0.10 stardard for 7 string and I use the top 6 on my baritone. The last string (059) is no good at all, very soft, without sustain. I change my tunning now to A#, and the first 5 strings are good... I must change my 6th string. Anyway, my only problem with the Synapse is string action. With both string gauges is the same high, and the bridge it is all to the left...

Sorry about my english. Let mee know if you dont understand me.
Bye bye!
1

#3 User is offline   titaniumgears 

  • Newbie
  • Group: All Access
  • Posts: 2
  • Joined: 11-August 18

Posted 14 August 2018 - 04:19 PM

View PostNickAr, on 23 February 2018 - 01:44 PM, said:

Hi,
I bought mine last month, it comes with 010 string gauge and it was very soft to play. I tunned it to E standard and it was fine too (I used to play a strato with 010 standard gauge).
I change the string gauge to 013 with A standard tunning, but I dont like it anymore... The strings are DŽAddario 0.10 stardard for 7 string and I use the top 6 on my baritone. The last string (059) is no good at all, very soft, without sustain. I change my tunning now to A#, and the first 5 strings are good... I must change my 6th string. Anyway, my only problem with the Synapse is string action. With both string gauges is the same high, and the bridge it is all to the left...

Sorry about my english. Let mee know if you dont understand me.
Bye bye!


The Steinberger Synapse TranScale with the capo off is usually tuned down to D. Thus for E you have the Capo on the 2nd Fret. Strings have been an issue to find.
0

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users