Gibson Guitar Board: Epi Les Paul problem - Gibson Guitar Board

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Epi Les Paul problem Can't select both pickups on an Epi LesPaul Standard

#1 User is offline   JerryGarcialives 

  • Newbie
  • Group: Members
  • Posts: 6
  • Joined: 03-April 12

Posted 03 April 2012 - 09:17 AM

Hi Guys! First post on this site (hope I'm in the right place!)
Can anyone please advise on my problem with an Epi Les Paul Standard. The 3 way switch in the middle position does not select both pups. Firstly, rule out the switch itself as I've already changed it. Has anyone else experienced this problem. Thanks in advance for your help.

#2 User is offline   brad1 

  • Resident Tin Whacker
  • Group: Members
  • Posts: 4433
  • Joined: 23-January 08
  • LocationNorthern California

Posted 03 April 2012 - 09:26 AM

Welcome to the forum.
Need more info. You say the toggle in the middle "does not select both pups".
OK then, what DOES it do? Does it select one pup? Does it not work it all?

And you do know that if the volume is turned down too far on one pup, that pup will not work? Unless you have it wired to work independently both volumes need to be turned up slightly.
Life's Distractions/Pleasures:
2006 Epiphone Ebony G400, 1997 Epiphone Cherry SG Junior, 2007 Epiphone Cherry Dot, 1996 Fender Black MIM Traditional Stratocaster, 2008 VM Squier Olympic White SSH Telecaster,
2011 Jackson Gun Metal Gray JS32R Dinky (FR), 2014 Gibson Fireburst Satin SGJ14
1985 George Washburn Dreadnought, 2005 Ibanez Trans-Blue Burst GSR200 FM Bass, VOX AD30VT, Fender Super Champ XD. Acoustic B100 Bass Amp


My Music ----> http://soundcloud.com/bradley-e

#3 User is offline   JerryGarcialives 

  • Newbie
  • Group: Members
  • Posts: 6
  • Joined: 03-April 12

Posted 03 April 2012 - 09:36 AM

View Postbrad1, on 03 April 2012 - 09:26 AM, said:

Welcome to the forum.
Need more info. You say the toggle in the middle "does not select both pups".
OK then, what DOES it do? Does it select one pup? Does it not work it all?

And you do know that if the volume is turned down too far on one pup, that pup will not work? Unless you have it wired to work independently both volumes need to be turned up slightly.


Hi Brad..and thanks for looking.
OK, one pup works normally when the switch is centred.
I had heard about needing to have both volumes "on" slightly...hence I have wired a 47k resistor to each of the volume inputs. No change to the problem!

#4 User is offline   brad1 

  • Resident Tin Whacker
  • Group: Members
  • Posts: 4433
  • Joined: 23-January 08
  • LocationNorthern California

Posted 03 April 2012 - 09:45 AM

OK, I'm not the guy that should be giving advice when it comes to the electronics side of the guitar. Just not my forte.
But someone around here (and there are lots) who is knowledgeable about that stuff will be along soon I'm sure to help out.
That's just the kind of place this is.

Until then let's get some more info.

Is this a new LP? You didn't say from whom you bought it from.
If it's new, or has a warranty, you can take it and have it looked at. Or send it back if not working properly.
Even if you bought it used, taking it to a guitar tech of some kind could help diagnose the problem.

Best of luck. And stick around. This is a pretty cool place. [thumbup]
Life's Distractions/Pleasures:
2006 Epiphone Ebony G400, 1997 Epiphone Cherry SG Junior, 2007 Epiphone Cherry Dot, 1996 Fender Black MIM Traditional Stratocaster, 2008 VM Squier Olympic White SSH Telecaster,
2011 Jackson Gun Metal Gray JS32R Dinky (FR), 2014 Gibson Fireburst Satin SGJ14
1985 George Washburn Dreadnought, 2005 Ibanez Trans-Blue Burst GSR200 FM Bass, VOX AD30VT, Fender Super Champ XD. Acoustic B100 Bass Amp


My Music ----> http://soundcloud.com/bradley-e

#5 User is offline   SNick 

  • Computer Geek
  • Group: Members
  • Posts: 453
  • Joined: 25-January 12
  • Location45 Miles Northwest of Chicago

Posted 03 April 2012 - 09:59 AM

Are you positive you wired the switch correctly.


http://www.seymourdu...2h_2v_2t_3w.jpg
2011 Epiphone LP +Top, 2008 Fender MIA Stratocaster, 2006 MIM Fender Stratocaster, 2004 Fender MIA Stratocaster
Fender Pro JR, Fender Super Champ XD, VOX VT30, BOSS RV-5, Digitech BadMonkey

#6 User is offline   JerryGarcialives 

  • Newbie
  • Group: Members
  • Posts: 6
  • Joined: 03-April 12

Posted 03 April 2012 - 10:11 AM

View PostSNick, on 03 April 2012 - 09:59 AM, said:

Are you positive you wired the switch correctly.


http://www.seymourdu...2h_2v_2t_3w.jpg


Thanks again to Brad and now SNick. I can guarantee the correct replacement of the switch and the LP was bought new 3 years ago and was fine until last week (hence my blaming the switch!). Independently both pups work fine.

Thanks again

#7 User is offline   Blueman335 

  • Advanced Member
  • Group: Members
  • Posts: 518
  • Joined: 22-September 11

Posted 03 April 2012 - 10:45 AM

View PostJerryGarcialives, on 03 April 2012 - 10:11 AM, said:

I can guarantee the correct replacement of the switch and the LP was bought new 3 years ago and was fine until last week (hence my blaming the switch!). Independently both pups work fine.

Thanks again


If it worked until last week, there's a loose wire.

#8 User is offline   Gunner 

  • Advanced Member
  • Group: Members
  • Posts: 500
  • Joined: 23-February 10
  • LocationKansas City

Posted 03 April 2012 - 12:06 PM

What type of switch did you use? Note the Switchcraft switches have the ground on the opposite side compared to the Epi stock switches.

What is the purpose of the 47k resistors?

If everything is wired properly, and with the symptoms you describe, I don't see how the problem could be anything besides the switch.

#9 User is offline   JerryGarcialives 

  • Newbie
  • Group: Members
  • Posts: 6
  • Joined: 03-April 12

Posted 04 April 2012 - 02:23 AM

The 47k resistors are to lift the bottom of the volumes above ground (so that they are never fully off.) They do that job OK but don't solve the main problem. Further investigation now shows that it's always the same pup that gives the problem. Which means it's time to get the LP down to the shop!
Many thanks to everyone who has replied, much appreciated.

#10 User is offline   brad1 

  • Resident Tin Whacker
  • Group: Members
  • Posts: 4433
  • Joined: 23-January 08
  • LocationNorthern California

Posted 04 April 2012 - 08:56 AM

View PostJerryGarcialives, on 04 April 2012 - 02:23 AM, said:

The 47k resistors are to lift the bottom of the volumes above ground (so that they are never fully off.) They do that job OK but don't solve the main problem. Further investigation now shows that it's always the same pup that gives the problem. Which means it's time to get the LP down to the shop!
Many thanks to everyone who has replied, much appreciated.

Let us know what the problem was when you find out. I'd like to know in case it ever happens to me. :)
Life's Distractions/Pleasures:
2006 Epiphone Ebony G400, 1997 Epiphone Cherry SG Junior, 2007 Epiphone Cherry Dot, 1996 Fender Black MIM Traditional Stratocaster, 2008 VM Squier Olympic White SSH Telecaster,
2011 Jackson Gun Metal Gray JS32R Dinky (FR), 2014 Gibson Fireburst Satin SGJ14
1985 George Washburn Dreadnought, 2005 Ibanez Trans-Blue Burst GSR200 FM Bass, VOX AD30VT, Fender Super Champ XD. Acoustic B100 Bass Amp


My Music ----> http://soundcloud.com/bradley-e

#11 User is offline   JerryGarcialives 

  • Newbie
  • Group: Members
  • Posts: 6
  • Joined: 03-April 12

Posted 04 April 2012 - 10:20 AM

I sure will Brad. The repair shop can't look at it till after Easter. Thanks for your earlier help and advice.

#12 User is offline   brad1 

  • Resident Tin Whacker
  • Group: Members
  • Posts: 4433
  • Joined: 23-January 08
  • LocationNorthern California

Posted 04 April 2012 - 10:49 AM

View PostJerryGarcialives, on 04 April 2012 - 10:20 AM, said:

I sure will Brad. The repair shop can't look at it till after Easter. Thanks for your earlier help and advice.

You're welcome. :)
Life's Distractions/Pleasures:
2006 Epiphone Ebony G400, 1997 Epiphone Cherry SG Junior, 2007 Epiphone Cherry Dot, 1996 Fender Black MIM Traditional Stratocaster, 2008 VM Squier Olympic White SSH Telecaster,
2011 Jackson Gun Metal Gray JS32R Dinky (FR), 2014 Gibson Fireburst Satin SGJ14
1985 George Washburn Dreadnought, 2005 Ibanez Trans-Blue Burst GSR200 FM Bass, VOX AD30VT, Fender Super Champ XD. Acoustic B100 Bass Amp


My Music ----> http://soundcloud.com/bradley-e

#13 User is offline   Pete B 

  • Advanced Member
  • Group: Members
  • Posts: 472
  • Joined: 07-June 11
  • LocationUK

Posted 04 April 2012 - 12:52 PM

Got a meter to check it with?

#14 User is offline   mikekefr 

  • Advanced Member
  • Group: Members
  • Posts: 617
  • Joined: 06-February 12
  • LocationHampton roads Va

Posted 04 April 2012 - 12:57 PM

Theres a chance the pots and/or toggle switch could need cleaning,my Epi Ace Frehley lp quit working all together once,and all it needed was a good electrical cleaning.
gear, schecter c-1 classic, schecter diamond series omen 6, bc rich ironbird nj series, guild burnside flyin v, jackson js32t flying v, dean baby v, alvarez tele, fender mexican strat w x2n and paf, epiphone ace frehley model, epiphone lp special 2, dean edge bass, dean exotica grand auditorium bubinga acoustic/ele., dean performer acoustic/ele., fender 12 string acous., alvarez artist acou/ele., boss gt-8 split signaled into marshall MG100 HD4X half stack and a crate gx130c combo on a 4x12 crate half stack.Retired gear digitech gsp 2101studio and a johnson j-station.

#15 User is offline   SNick 

  • Computer Geek
  • Group: Members
  • Posts: 453
  • Joined: 25-January 12
  • Location45 Miles Northwest of Chicago

Posted 04 April 2012 - 04:46 PM

There is also a chance it's a cable. A friend was over today and his bridge pickup volume had to be turned up to 10 just to be able to barely hear it the neck pickup was OK on 3. Changed cable and volume came back. Go figure.
2011 Epiphone LP +Top, 2008 Fender MIA Stratocaster, 2006 MIM Fender Stratocaster, 2004 Fender MIA Stratocaster
Fender Pro JR, Fender Super Champ XD, VOX VT30, BOSS RV-5, Digitech BadMonkey

#16 User is offline   JerryGarcialives 

  • Newbie
  • Group: Members
  • Posts: 6
  • Joined: 03-April 12

Posted 05 April 2012 - 03:46 AM

More thanks to PeteB, MikeKefr and SNick. I do have a meter and will do a last check of the wiring and a clean of the pots before it's due into the shop next week. And inspiratrional website....thanks to everyone!

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users